Türkiye'de koronavirüs ile mücadele kadar hayatın normale dönmeye başlaması ile çıkabilecek yeni sorunlar da gündem olmaya başladı. Mart ayından itibaren kapalı olan alışveriş merkezleri bugün yeniden faaliyete geçtiler. Çeşitli önlemlerle açılan AVM'lerin bu durumundan ise genellikle çalışanlar memnun değiller.
AVM çalışanları arasında koronavirüs endişesi halen devam ediyor. Üstelik işin sağlık boyutu kadar hukuki boyutu da önem kazandı. AVM çalışanları şimdi 'koronavirüse yakalanırlarsa bu iş kazası yerine geçecek mi' sorusuna cevap arıyorlar.
Sosyal Güvenlik Kurumu geçtiğimiz günlerde bu konuda sessiz sedasız bir düzenleme yaptı. Buna göre özel bir genelge ile koronavirüs iş kazası statüsünden çıkartıldı. Koronavirüse yakalanan çalışan SGK kurallarına göre herhangi bir hak iddiasında bulunamayacaklar.Çalışanların aleyhlerine olan bu gelişme üzerine iş hukuku uzmanları çeşitli değerlendirmelerle konuya açıklık getirmeye çalıştılar. Yeni Şafak'a konuşan İş Hukuku Uzmanı Avukat Ömer Ağçoban , SGK'nın kararının bağlayıcı olmayabileceğine vurgu yaparak, “SGK bir değişikliğe gitmiş. Ancak işçi iş yerinde çalışırken salgına yakalandığını delilleriyle ispat ederse tazminat talebinde bulunabilir. Bunu SGK'nın kararının önlemesinin imkanı yok. Ayrıca işveren gereken önlemleri almadığı noktasında bir ispat ile karşılaşırsa tazminatın boyutu çok değişir. ” dedi.
Koronavirüs salgınının SGK tarafından iş kazası olmaktan çıkartılması ile işçiler mağdur duruma düştüler. Domuz gribinin iş kazası sayılmasına rağmen koronavirüs tehdidinin bu kapsamda değerlendirilmemesi büyük tartışmaları beraberinde getirecek.